Boerderij

Week 27

Foto 1

2 juli: Hoe het was...

Voordat we met de verbouwing begonnen stonden de ligboxenstal en de oude varkensschuur los van elkaar. Voor aan de ligboxenstal zat een klein hok aangebouwd, dat als afkalfruimte diende.

Klik hier voor meer foto's.

Foto 2

4 juli: Slopen is leuk...

Nieuwbouw is makkelijk, maar een verbouwing begint meestal met sloopwerk. Er wordt later een groot gat in de voorgevel van de ligboxenstal gemaakt. Om te voorkomen dat de gehele gevel instort wordt deze eerst gestut. Dat doen we met stempels onder de balken van het plafond van de melkstal.

Naast het gat in de voorgevel wordt ook een groot gedeelte van de afkalfruimte gesloopt. Omdat dat 'steenswerk' is, is dat een pittige klus.

Klik hier voor meer foto's.

Foto 3

5 juli: Het gat in de muur...

Vandaag is een spannende dag. We gaan het grootste gedeelte van de voorgevel van de ligboxenstal wegslopen. Daarvoor in de plaats komt een grote ijzeren balk die de rest van de gevel moet ondersteunen.

Voordat we het gat gaan uithakken, worden eerst de sleuven gezaagd. Zo proberen we te voorkomen dat de gehele gevel instort als we beginnen met het hakwerk. Daarbij is een verticale zaagsleuf veel makkelijker weer af te werken dan het ruwe hakwerk

En nu maar hopen dat de gevel blijft 'hangen'.

Klik hier voor meer foto's.

Foto 4

5 juli: En dan de balk er in...

Het gat in de voorgevel is klaar. Het grootste gedeelte van de gevel wordt nu ondersteund door ijzeren dwarsbalken met daaronder stempels. Nu kan de zware ijzeren balk er in om de gevel permanent te ondersteunen.

De zware balk weegt zoveel dat er een verrijker nodig is om 'm op z'n plaats te brengen. En dan is het passen en meten. Hij moet er natuurlijk precies in passen.

Klik hier voor meer foto's.